Saada vihje
President kostitab külalisi Peipsi hõrgutistega (0)
Viimasel avatud talude päeval kostitas Lamba ja Roosi talu peremees Jaak Arm oma külalisi lambaajust ja oinamunadest valmistatud suupistetega. Preidendi vastuvõtu lauale jõuab tema lammastest üks teine kehaosa, aga mis täpsemalt, peab jääma esialgu saladuseks.
ERIK KALDA 

Idavirulaste seekordne panus presidendi vastuvõtu suupistelauale tuleb Peipsi järvest ja Alutaguse metsadest. Kohalikku lammast ja juustu pakutakse ka.

 

Et käimas on Peipsi maitsete aasta, oli loogiline, et presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik soovis 24. veebruari peolaual näha ka selle kandi ampse. Lepik pöördus Peipsi toidu võrgustiku poole, et see võtaks esindada Ida-Virumaa − oma toitu pakuvad kõik maakonnad.

Tehti valik

Peipsi maitsetest jäid sõelale kolm suupistet; ühe autor on Iisaku külje all asuva Lamba ja Roosi talu peremees Jaak Arm.

Viimasel avatud talude päeval pakkus ta külastajatele lambaaju ja oinamune. Ehkki hästi maitsestatud lambaaju on Armi meelest üle prahi delikatess, läheb ta presidendi vastuvõtule välja ühe teise lamba kehaosaga.

body

Millega, ei luba lepingutingimused reeta − täpne menüü peab jääma enne vastuvõttu saladuseks. Nii palju võib öelda, et lambale on suupistes seltsiks luts, jõhvikad ja sibul. Maitsev koorem laotakse aga käsitööleivale, mis tuleb Illuka küla leivameistri Helen Rajase ahjust.

Rajas rääkis, et maitsestab täisterarukkileiva jõhvikate ja siguriga, andmaks edasi Peipsi teemat. “Jõhvikaid on Alutaguse metsades palju ja sigur on Peipsi kandist pärit,” põhjendas ta.

Oma igapäevastele klientidele küpsetab Rajas sellist leiba, mida nood soovivad. “Üks tuttav, kes proovis presidendi vastuvõtuks tehtud leiba, ütles, et see on tema uus lemmik.”

Ida-Virumaad esindab veel Triinu Arm Iisakus tegutsevast osaühingust Alutaguse Juust. Suupistes kasutab ta lisaks juustule seeni ja sammalt. Viimase kohta kommenteeris juustumeister, et see on üllatavalt hea maitsega.

Ida-Viru tiimi juhib üks Peipsi toidu võrgustiku eestvedaja Tauno Laasik, kes lubas midagi välja võluda ahvenast ja vaarikast. “Ahven ja vaarikas sobivad väga hästi kokku. Kõik on komisjonis heaks kiidetud,” kinnitas kokk.

Esmalt mõtlesid võrgustiku liikmed eraldi ja koos, mis annaks kõige paremini edasi Peipsi maitseid. “Mõtlesime välja üheksa suupistet; viie kirjeldused saatsime presidendi kantselei peakokale. Neist neli kutsuti Tallinna proovimisse ja kolm valiti välja,” kirjeldas Laasik eeltööd.

Kohalik toit

Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva vastuvõtt toimub Tartus Eesti rahva muuseumis.

Ida-Virumaa toidutootjad said särada ka 2015. aastal, kui vastuvõtt korraldati Jõhvi kontserdimajas. Tookord pöördus Virumaa toidutootjaid, -töötlejaid ja toitlustajaid ühendav MTÜ Kohalik Toit aegsasti presidendi kantselei poole ja pakkus koostööd. Selle tulemusena jahtisidki suupistete eest vastutanud peakokad virumaist toorainet, et tõsta esile kohalikku kööki.

Näiteks pealinna hinnatud restorani Mekk peakokk, Vokast pärit Rene Uusmees pani ühte suupistesse Konju mõisa kitsejuustu ja teise Narva silmud. Virumaa teema jooksis läbi kõikidel kokkadel: kes kasutas kohalikke marju, kes metssiga, kes koha või räime.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.